Един наглед нищо и никакъв конкурс здраво разтърси офиса на

...
 
Един наглед нищо и никакъв конкурс здраво разтърси офиса на
Коментари Харесай

Един наглед нищо и никакъв конкурс здраво разтърси офиса на европейската прокуратура в България, защо?

 

Един привидно нищо и никакъв конкурс крепко раздруса офиса на европейската прокуратура в България, за какво? Прокуратурата може да се назовава европейска, само че очевидно доста хора разчитат, че практиките в нея са си български, откакто службата се намира в София. И че шуробаджанащината и връзките може да тежат повече от знанията и професионалните качества.

Става дума за състезанието за прокурорски помощници, който разбуни духовете преди Коледа. Броженията обаче не престават и сега, тъй като един от изгубилите претенденти пробва да оспори заповедта за назначението на издържалите тестванията и изявлението пред Административния съд в София.

Изумително, само че факт – от уеб страницата на администрацията на европейските делегирани прокурори в България е свалена цялата информация за извършения конкурс – правила, състезания, участници. Всъщност, свалена е цялата информация за всички състезания, правени до момента тук в прокуратурата, ръководена централно от Лаура Кьовеши.

Случайност? Едва ли…

„ Сега “ опита да се свърже с ръководителя на българския офис на Кьовеши прокурор Димитър Беличев, само че както нормално, той не отговори на позвъняването. А телефонът на Теодора Георгиева – българският представител в Колегиума на Европейската прокуратура в Люксембург, през днешния ден беше изключен.

По закон прокурорските помощници подкрепят прокурорите и административните ръководители в тяхната работа. На тях може да се разпорежда правенето на планове на прокурорски актове. На уеб страницата на съответната институция би трябвало да има качени правила за организацията на работата им. Такива правила на уеб страницата на европейските делегирани прокурори в България няма. Законът за правосъдната власт споделя още, че прокурорските помощници получават главно месечно трудово заплащане в размер до 90 на 100 от главното заплащане за най-ниската прокурорска служба, която сега е към 3500 лева

Преведено на елементарен език – това е една прекомерно сладка работа в правосъдната система с положителни приходи и без действителни отговорности.

Затова и непотизмът е способът тук

През годините тези места постоянно са били непокътнати за синове, дъщери, зетьове, снахи и любовници на значимите хора в правосъдната власт или от Висшия правосъден съвет. Случвало се е и тези постове за бъдат употребени, с цел да бъде трудоустроен някой. Както стана, да вземем за пример, с уволнения началник на вътрешна сигурност в Министерство на вътрешните работи Стефчо Банков, приютен от Иван Гешев като асистент във Върховната касационна прокуратура. И още получаващ заплата там.

Проблемът не един път е подложен на публичното внимание, само че воля за решаването му в действителност няма, тъй като всеки с власт в системата се е възползвал от нея или най-малкото си оставя врата да се възползва.

7 души устояха състезанието за помощници в европейската прокуратурата в края на м.г. На състезанието, посредством писмен тест, а след това устно изпитване, се явиха 36 претенденти.

Под чертата на класирането поради ниски оценки останаха трима от петимата помощници, които работеха в европрокуратурата, назначени „ до конкурс “.

Въпросните трима бяха пратени там краткотрайно от Върховната касационна прокуратура още по времето, когато Иван Гешев беше основен прокурор, а шефът на българския офис Димитър Беличев ги остави „ до конкурс “ и след рухването на Гешев от власт. И тримата не са инцидентни хора – един е брат на висш арбитър и някогашен член на Висшия правосъден съвет, различен е щерка на член на комисията, оценявала докторантурата на българския европейски прокурор Теодора Георгиева, третият е наследник на професор по право. Въпреки дългогодишния си стаж като помощници, те не получиха високи оценки на анонимния писмен тест, за който изпитната комисия взема всички ограничения да не изтече към кандидатите, и по-късно оценяването на устния изпит не може да поправя този факт. Това до неотдавна беше и обществено на уеб страницата на прокуратурата, само че както към този момент се разбра, цялата информация е скрита.

Тримата некласирани оспориха в позиция, публикувана от един от кафявите уеб сайтове, че са любимци на Гешев. А също по този начин се ожалиха, че имат компютърна просветеност и знаят британски език и това ги прави подобаващи да работят като помощници. Всъщност, в случай че са толкоз положителни експерти, за колкото претендират, те евентуално могат да употребяват богатия си опит, насъбран в прокуратурата, с цел да създадат сполучлива юридическа кариера. Да се явят на конкурс за прокурори, или да станат юристи. В последна сметка помощничеството би трябвало да е единствено стадий от професионалното развиване и в случай че някой се застои асистент повече от 10 години,това към този момент може да се разчете и в негов ущърб.

Седмината, спечелили състезанието, към този момент са встъпили в служба и другата седмица всички към този момент ще са почнали работа в българския офис на Кьовеши, научи „ Сега “ от свои източници. Интересното обаче е, че и тримата недоволстващи не престават да вървят на работа. Вероятно и ще чакат заплата след месец, въпреки и да са били назначени „ до конкурс “, който към този момент е извършен, т.е. те към този момент би трябвало да сканират каузи другаде, само че не и в европрокуратурата.

Един от некласираните, до неотдавна помощничка „ до конкурс “, пробва да оспори заповедта на Беличев за назначението на издържалите изпита. Включително е поискала и прекъсването на осъществяването на въпросната заповед. Това се вижда от електронното деловодство на Административния съд в София. Вижда се още, че юрист на тази неуспяла кандидат-помощничка е нейната майка. Още по-интересна детайлност е, че един път съдът е дал период да бъде предоставена заповедта, която се апелира и в последна сметка е получил заповед, която няма нищо общо с състезанието.

Толкова за правните познанията на кандидатката

След това е даден нов 3-дневен период (не е ясно по кое време изтича той, тъй като се брои от уведомяването) за даване на относимата заповед. От съда споделиха за „ Сега “, че по делото след 15 януари не е постъпило нищо. Засега жалбата е оставена без придвижване, само че в случай че нередовностите по нея не бъдат отстранени в период, ще бъде и прекъсната. Според практиката на висшите съдилища такива състезания въобще не подлежат на обжалване.

През февруари м.г. Кьовеши подреди одит на българските делегирани прокурори, с цел да бъде открито каква е повода те да напущат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор – Ивайло Илиев. Той беше определен за асистент на националния член от България в Евроюст.

Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изминал мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който избра да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Резултати от този одит по този начин и не бяха обществено обявени. „ Сега “ ги изиска от европейската прокуратура, само че не ги получи с оправданието, че това е вътрешна информация. А самата Кьовеши, Теодора Георгиева, както и Беличев настояват, че проблеми тук няма.

Действителността обаче ги опровергава непрестанно

Европрокуратурата организира няколко знакови акции в България. Но към този момент не може да се похвали с триумфи в съда. За това надали могат да бъдат упрекнати помощниците. Но то демонстрира въобще настроението за работа в тази конструкция.

Междувременно Теодора Георгиева беше забъркана в скандал, откакто през октомври предходната година се разбра, че някогашният следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, който сякаш се търси по обвиняване за аферата „ Осемте джуджета “, е пратил сигнал против нея в прокуратурата, както и до Кьовеши. Той трябваше да бъде тестван от националните управляващи. Няма информация какво се е случило с него, само че явно Георгиева стъпва по тъничък лед, който не би желала да счупи в навечерието на избора на основен прокурор, за който пост се знае, че има упоритости. Беличев пък евентуално се вижда на нейното място в Люксембург.

Затова също несъмнено пробва да маневрира деликатно и да не засегне нечии ползи. Между другото, брачната половинка на Беличев е командирована от Районната прокуратура в Хасково в Софийската окръжна прокуратура през ноември 2023 година Знаем, че командировките са метод за въздействие в правосъдната система. Според имуществените заявления двамата през 2022 година са вложили 547 632 лева, с цел да купят апартамент в София, т.е. проектите са да се застоят в столицата. Ще е доста забавно в този момент по какъв начин Беличев ще пледира, в случай че тръгне дело против заповедта му и дали ще я отбрани. Конкурсът за помощниците по тази причина е знаков – той е парче от пъзела, което се намества, с цел да получим в един миг цялата картина.

Източник: Сега

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР